Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları

Köpeklerde diş eti hastalıkları sonucunda, dişi destekleyen yapı güçsüzleşir ve zamanlar yok olur. Diş etinde aşınma, kemik hasarı, ağız kokusu ve kronik ağrı gibi önemli problemlere neden olabilir. Köpeklerde diş eti hastalıkları bakteriler sebebiyle meydana gelir. Diş etlerine, kemiğe ve dişlerin destek yapılarına zarar veren ilerleyici bir hastalıktır. Belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkabilir.

Belirgin şikayetlere sebep olana kadar ve bu durum fark edilene kadar köpeklerde diş eti hastalıkları ilerlemiş olur. Ciddi boyutlara ulaşmış diş eti hastalığı, böbrek, karaciğer ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır. Hijyen önlemlerinin alınarak tüm hastalıkların engellemesi mümkündür. Bu hastalığın belirgin semptomları, genelde ileri derecede diş eti rahatsızlığı olan yaşlı köpeklerde görülmektedir.

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Nedenleri

Diş eti hastalıkları biriken yiyeceklerin, tükürüğün ve bakterilerin plak oluşturmak için birleşmesi ile meydana gelir. Bu oluşan plak tüm dişleri kaplar ve birkaç günün ardından mineraller ile birleşir. Sonuç olarak tartar haline gelir ve iyice sertleşir. Bu sırada köpeğinizin bağışıklık sistemi plak içerisinde bulunan bakteriler ile savaşmaya başlamıştır. Bu durum sonucunda diş etleri iltihaplanır ve kızarır. Tartarlar diş etlerinde birikmeye devam eder ve diş etlerinin dişlerden ayrıldığı görülür. Diş etlerinin ayrılması, damak ile diş arasında boşluğa neden olur. Oluşan bu boşluklar, bakterilerin rahatça üremesi için ideal ortamdır. Dişler 24 saat içerisinde fırçalanmadığında bu plaklar 3 gün içinde diş taşına dönebilir. Meydana gelen diş eti iltihaplanmaları tedavisine geç kalındığı taktirde ilerler ve daha ciddi problemlere sebep olur.

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Belirtileri

Köpekte görülen diş eti hastalıklarının çeşitli belirtileri görülebilir. Bazı köpeklerde ise diş eti hastalıklarının belirtisi dahi görülmez. Bakıldığı zaman eksiksiz ve bembeyaz dişleri görülebilir ancak detaylı bir muayene ile hastalıkların varlığı anlaşılabilir. Bu sebeple düzenli veteriner kontrolünün aksatılmaması gerekir. Hastalıkların belirtileri evrelere göre farklılık gösterebilir. Diş etlerinin farklı bölgelerinde hastalığın evresi de değişebilmektedir. Köpeklerde meydana gelen diş eti hastalıklarının belirtileri 4 ayrı evrede incelenebilir;

  1. Evre; Gingivit yani diş eti iltihabı olarak bilinir. Bu evrede diş ya da kemik kaybı söz konusu olmaz. Halsizlik ve ağrı görülebilir. Fırçalama ya da çiğneme esnasında diş eti kanamaları, diş eti şişmesi, kızarması ve ağız kokusu önemli belirtilerdir. Erken dönemde teşhis edilmesi tedavinin kolay olmasını sağlayacaktır. Aksi halde hastalık ilerleyerek potansiyel sorunlara sebep olabilir. Bu evrede tedavinin sağlanması için ağız hijyenine dikkat edilmeli ve hafif dozlarda antibiyotik ilaç kullanmak gereklidir.
  2. Evre; Dişlerin destekleyici yapısı zarar görmeye başlar. Bu evre içerisinde diş eti şişmeleri, diş etinde kanama gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler diş etlerini çekebilir ve oldukça şiddetli bir duruma gelebilir.
  3. Evre; Köpeklerde diş etinin çekilmesi orta seviyededir. Ayrıca diş kayıplarına da rastlanabilir.
  4. Evre; Tüm belirtilere ek olarak diş çevresinden irin aktığı gözlenebilir. Diş eti hastalıkları son evre içerisindeyken dişin çekilmesi gerekmektedir.

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Tedavi

Diş etlerinde meydana gelen tartarı ve şişliği tespit etmek için kısa süren bir muayene yeterlidir. Ayrıca detaylı bir ağız muayenesi yapmak için köpeğe anestezi uygulanması gerekir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin diş etlerinde bir sorun olduğundan şüphe duyuyorsa, dişleri için etkili bir tedavi yöntemi önerecektir.

Köpeğinize anestezi uygulayarak dişlerini ve diş etlerini ayrıntılı bir şekilde inceleyebilir. Gerektiği durumlarda da temizliğini yapacaktır. Köpeğinize bir seferden fazla anestezi uygulanmasını istemiyorsanız, yapılması gereken başka işlemleri temizlik sırasında yaptırmalısınız. Diş ve diş eti hastalıklarının %60’ı diş eti çizgisinin altında kalmaktadır. Bu nedenle röntgen çektirerek meydana gelen kemik hasarlarını tespit etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Exit mobile version