Köpeklerde Böbrek Sorunu: Böbrek Taşı Rahatsızlığı

Köpeklerde böbrek sorunu sıklıkla görülebilen böbrek taşı rahatsızlığı, özellikle de yeterli ve sağlıklı beslenmemekten ya da düzenli şekilde sıvı tüketmemekten kaynaklanır. Köpeklerde görülen böbrek taşı genellikle farklı pek çok belirti ile kendini ortaya koyar. Bu nedenle de aslında böbrek taşına sahip olup olmadıklarını anlamak oldukça kolaydır. Yine de böbrek taşına sahip olmamaları için düzenli ve yeterli beslendiklerinden, düzenli şekilde su içtiklerinden emin olmak gereklidir. Peki, köpeklerde böbrek taşı rahatsızlığı ve tedavisi nasıldır?

Köpeklerde Böbrek Sorunu: Köpeklerde Böbrek Taşı Rahatsızlığı

Köpeklerde görülen böbrek taşı, farklı belirtiler ile kendini ortaya koyabilir. Bu belirtiler genellikle idrar yaparken zorlanma, damla damla olacak şekilde idrar kaçırma, idrar yaparken mırlama ve ses çıkarma, idrara çıkma ancak idrar yapama gibi durumlar olabilir. Belirtiler takip edilmelidir. Bu sayede köpeklerde görülen böbrek taşlarının kısa sürede tedavi edilmesini sağlamak mümkün olacaktır.

Köpeklerde böbrek sorunu, idrar yolunun tamamen tıkanmasına neden olabilir. Bu da köpeklere ciddi ağrılar verebilir. Bu ağrıların yanı sıra köpeklerin idrara çıkamaması hem sancılı hem de olumsuz sonuç yaratabilecek bir durumdur. Eğer idrar kanalı tıkanırsa köpeklerde şiddetli ağrının yanı sıra şişlik de gözlemlenebilir. Ayrıca köpeğinizde bu şekilde bir durum varsa idrara çıkmak için tuvaletine gitmesi ancak idrar yapamaması durumu görülür. Tuvalete çıkamayan köpeklerde ciddi rahatsızlıkların gözlemlenmesi mümkündür.

Köpeklerde Böbrek Taşı Olmasının Belirtileri:

Köpeklerde idrar yolu taşa bağlı olarak tamamen kapandıysa sonda ile idrar yolunun açılması sağlanabilir. Bu durumda idrar yolu kapandıysa taşın türüne, büyüklüğüne göre uygulanacak olan tedavi de farklılık gösterebilir. Köpeklerin böbrek taşı tedavisi süresince tedaviyi destekleyecek olan mamalar ile beslenmesi, bu mamaların içeriğine de dikkat edilmesi büyük öneme sahiptir.

Kanlı idrar görülüyorsa bu durumun köpeklerdeki böbrek taşı rahatsızlığına bir belirti olabileceğini söylemek mümkündür. Kanlı idrar genellikle köpeklerin rahat şekilde idrar yapamadığı dönemde görülmeye başlar ve az miktarda idrar yapılırken kanlı şekilde idrar görülebilir. Bu durum hem ağrı verici hem de başka hastalıklara yol açıcı olabilir.

Mama ile desteklenen tedaviler sırasında köpeklere mamalardan başka bir yiyecek verilmemesi tavsiye edilir. Verilmesi durumu köpeklerin sindirim sorunları yaşaması da mümkün hale gelebilir. Bu sebeple de köpeklerdeki böbrek taşlarının tedavisi sırasında mama da destekleyici olarak tercih ediliyorsa veteriner tavsiyesine uyulmalıdır.

Köpeklerde taş oluşumunun farklı nedenleri olabilir. Özellikle de taş oluşumuna neden olabilecek içeriğe sahip mamaların çok fazla ve sık şekilde tüketilmesi, köpeklerde böbrek taşı görülmesinin en önemli nedenlerindendir. Bunun yanı sıra farklı etkenler de taş oluşumuna neden olabilir.

Bunların yanı sıra köpeklerde sıklıkla protein tüketimi görülür. Protein tüketimi de böbrek taşı oluşumunu tetikleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle de protein tüketimi gereğinden fazla olmamalı, köpeklerin ihtiyaç duyacağı mineral ve vitamin gibi farklı besin içeriklerine de sahip olmalıdır.

Su tüketiminin olması gerekenin üstünde ya da altında olmaması gerekir. Köpekler sıklıkla susayabilecek hayvanlardır ve bu yüzden de sürekli olarak taze su içmelerine özen gösterilmelidir. Bu sayede hem vücut fonksiyonlarının en iyi şekilde sağlanmasına katkıda bulunmak hem de böbreklerinin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak mümkün olabilir. Böbrek fonksiyonlarının korunması için su tüketimi büyük öneme sahiptir ve tüketilen yiyecek ile içeceklerin de taş oluşumuna katkı sağlamayacak içeriklere sahip olması gereklidir.

Exit mobile version