Köpeklerde Anal Kese Sorunu: Belirtileri, Nedenleri

Köpeklerde anal kese sorunu iltihaplanması olarak da bilinen anal kese hastalığı genellikle köpeklerde sıklıkla görülür ve bu sıklıkla görülen hastalığın en belirgin belirtilerinden biri de köpeklerde meydana getirdiği kötü kokudur. Köpek sahipleri genellikle bu kötü kokunun köpeklerinin temiz olmamasından kaynaklandığını düşünür, köpeklerini yıkarlar ancak koku yine de değişim göstermez çünkü anal keseden kaynaklı olan bu koku aslında tedavi bitene kadar devam edebilmektedir. Peki, köpeklerde anal kese hastalığı belirtileri, nedenleri ve tedavileri nasıl olur?

Köpeklerde Anal Kese Sorunu Nedir?

Köpeklerde sıklıkla görülebilen bir rahatsızlık olan anal kese hastalığı, anüsün iki yanında yer alan anal keselerde görülen bir problemdir. Bu keseler bir sorun olmadığı takdirde sekresyon sıvısı adı verilen bir sıvıyı salgılar ve bu sıvı köpeklerde dışkının kolay şekilde yapılmasını sağlar. Ayrıca sekresyon sıvısı sayesinde köpekler bir nevi kimlik bilgilerini dışkılarına bırakır ve bu sayede de köpekler birbirlerini dışkılarından tanıyabilmektedir.

Köpeklerde Anal Kese Sorunu Nelerdir?

Anal kese hastalığı meydana geldiği zaman köpeklerde anal kese sıvısı dışarı atılamaz. Bu durumda da iltihaplanmaların, apselerin görülmesi olasıdır. Köpekler buna bağlı olarak dışkı yaparken ciddi şekilde zorluk çekebilir, kabızlık benzeri durum yaşayabilirler. Ayrıca köpeklerin tuvalete çıktığı zaman farklı belirtiler ile de acı çektiklerini belli etmeleri olasıdır. Bu durumda anal kese sıvısının birikimine bağlı olarak dışkılamada zorlanmanın meydana geldiğini söylemek mümkündür.

Bazı köpeklerin de ayrıca anal kese hastalığına daha yatkın olduğunu söylemek mümkündür. Örneğin chihuahua, beagle, poddle gibi farklı pek çok köpeğin anal kese rahatsızlığına sahip olma oranı, diğer pek çok türe göre daha yüksektir. Bunun yanı sıra köpeklerin yeme düzeni, yedikleri besin içerikleri gibi durumlar da anal kese rahatsızlığının nedenleri arasında görülebilir.

Aşırı kilolu köpeklerde, diyabet ve benzeri rahatsızlığa sahip olan köpeklerde aslında anal kese rahatsızlığı görülme olasılığı çok daha yüksektir. Aşırı kilolu köpeklerde sekresyon sıvısı boşaltımı gerçekleşmeyebilir ve buna bağlı olarak da anal kese hastalığı meydana gelir. Bunlar her köpekte meydana gelebilecek olan problemler olsa da diyabete sahip, yüksek kilolu köpeklerde gerçekleşme olasılığının daha fazla olduğunu söylemek de mümkündür.

Köpeklerde Anal Kese Sorunu Belirtileri

Köpeklerde anal kese sorunu hastalığının en net belirtisi aslında köpeklerin dışkılama sırasında acı çekmesi, ıkınması ve kabızlık gibi zorluk yaşamasıdır. Ateş, halsizlik, gün içindeki hareket miktarında görülen ciddi düşüşler de ayrıca enfeksiyona bağlı şekilde görülen belirtilerdir.

Köpeklerde anal kese rahatsızlığı görüldüğü zaman popolarını yere sürtmeleri, dışkılama sırasında inlemeleri, anüs bölgelerini yalamaları da olasıdır. Bu durumda köpeklerin takip edilmesi ve kısa zamanda veterinere başvurulması gerekir çünkü köpeklerde görülen anal kese rahatsızlığı yalnızca dışkılama konusunda zorluk çıkarmakla kalmayıp iltihap olmasından dolayı köpeklerin de ciddi şekilde rahatsızlanmasına neden olabilmektedir.

Köpeklerde Anal Kese Tedavisi Nasıl Olur?

Köpeklerde görülen anal kese hastalığının tedavi sürecinde öncelikli olarak anal kesenin içinde biriken sıvının boşaltılması gereklidir. Bu şekilde sıvı boşaltımı sonrasında da iltihaplanmanın önlenmesi için antibiyotiklerin kullanımı ya da ağız yolu ile alınan ilaçlar etkili olabilmektedir. Ayrıca köpeklerin yeme düzenlerinin ve sıvı tüketimlerinin de takip edilmesi önemlidir. Bu sayede köpeklerde görülen halsizlik ve ateş gibi belirtilerin de önlenmesi mümkün olabilecektir.

Köpeklerde anal kese sıvısının boşaltımı evde de steril ürünler ile sağlanabilmektedir ancak genellikle zorlayıcı olabilen bu işlemin uzman veterinerler tarafından yapılması her zaman için daha sağlıklı olacaktır. Anal kese boşaltımı sonrasında köpeklerde bir süre sonra anal keselerin yine aynı etkiyi oluşturup oluşturmayacağı gözlemlenmelidir. Sonrasında anal kesede sıvı birikimi yeniden meydana gelebilecektir ve bu durumda da yine veteriner desteği ile keselerin boşaltılması gerekecektir.

Exit mobile version