Köpeklerde alopesi kısmi ya da genel olabilen tüy dökülmesini belirtir. Köpeğinizin tüylerinin seyrekliği ya da tüylerinin hiç uzamaması anlamına gelmektedir. Alopesi tıpta; açıklanamayan tüy ve kıl kaybı, kellik olarak isimlendirilmektedir.
Köpeklerde Alopesi Nedir? Köpeklerde Alopesi Belirtileri
Köpekler tüy döktükleri dönemde her ne kadar düzensiz tüy katmanları olsa da, alopesi oldukça belirgin bir durumdur. Köpeklerde alopesi genellikle altta yatan başka problemlerin habercisi. Fakat bazen ortada hiçbir sebep olmadan ortaya çıktığı da bilinmektedir. Köpeklerde alopesi için doğru bir teşhis ve tedavi sağlanması önemlidir. Bu nedenle kısa süre içerisinde veterinere götürülmesi gereklidir. Alopesi köpeğin bağışıklık sistemini, endokrin sistemini, lenfatik sistemini ve cildini etkileyebilmektedir. Kısa süre içinde tedavi planı oluşturulmalı ve uygulanmalı.
Köpeklerde Alopesi Nedenleri
- Köpeklerde meydana gelebilecek birçok hastalık ve enfeksiyon tüy dökülmesine sebep oluyor. En yaygın sebeplerden biri akarların neden olduğu uyuzdur. Aşırı tüy dökümüne ve cilt üzerinde kabuklanmalara neden olabilmektedir. Tedavi edilmediği süre boyunca cilt taş kadar sertleşir.
- Vücuttaki steroid hormonlarını aşırı üretilmesi ile meydana gelen Cushing hastalığı, tüy dökülmesine sebep olabilmektedir.
- Bakteri enfeksiyonları ve saçkıran köpeklerde alopesiye neden olur. Saçkıran bulaşıcı bir mantar hastalığı olarak bilinmektedir. Ciltte kabuklanma ve iltihaplanma gibi belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler kendiliğinden geçebildiği gibi çoğu zaman antifungal şampuan ve ilaçların kullanılması gerekir.
- Bakteriyel enfeksiyonlar alopesiye neden olur. Antibiyotik ilaçlar ile tedavisi sağlanır.
- Yama gibi görünen kel alanlar alerji kaynaklı ortaya çıkar. Köpeklerin birçok çeşitli maddeye alerjisi olur. Özellikle pire ısırıkları alerjik reaksiyonlara sebep olur.
- Kimyasallar, bitkiler, böcek sokmaları, böcek ısırıkları ve bazı ilaçlar ile temas döküntü ve kurdeşene neden olur.
- Köpeğinizin sert zeminde yatarken baskı uyguladığı kısımlarda yaralar meydana gelir. Çatlayan ve kanayan nasırlar ortaya çıkar. Bu bölgelerde alopesiye rastlamak mümkündür.
- Bazı köpek ırklarında genetik olarak gelişen alopesi görülüyor. Bu durum zararsız ve tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Chihuahua, Whippet, Dachshund ve Greyhound köpek ırkları alopesiye genetik yatkınlık gösteren köpeklerdir.
Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklerde Uyuz Tedavisi, Uyuz Belirtileri
Köpeklerde alopesinin diğer nedenleri;
- Diyabet
- Tiroid sorunları
- Hormonal dengesizlikler
- Cilt kanseri
- Kemoterapi
- Aşılamaya tepki
- Yara izi ve yaralanmalar
- Çiğneme ve yalama gibi davranışlar
- Ciltteki cam, kıymık ve diğer yabancı cisimlere gösterilen tepki
Köpeklerde Alopesi Belirtileri
Alopesinin belirtileri köpeklerin kürkleri üzerinde fark eder. Tüy dökülmesi aşamalı olabileceği gibi akut ve ani belirtiler de gösterir. Köpeklerde meydana gelen birkaç alopesi belirtisi ise;
- Genel tüy dökülmesi
- Kellik yamaları
- Ağız ve göz çevresinde tüy dökülmesi
- Pullu deri
- Vücudun her iki yanında oluşan simetrik tüy dökümü
- Kaşınma ile ortaya çıkan yaralar
- Deride iltihaplanma
- Kabuklanma
- Koyu, gri ya da renksiz cilt lekeleri
- Tüy dökülmesi olan alanlarda kan sızıntısı ya da kanama
Köpeklerde Alopesi Tedavisi
Köpeklerde oluşan alopesinin nedenine bağlı olarak değişen tedaviler bulunmaktadır. Ciltteki sorunları ve iltihaplanmayı tedavi etmek amaçlı antibiyotikler, steroidler ve antifungaller kullanılabilir. Meydana gelen alerjik sonuçlar için antihistaminikler de tercih edilmektedir. İlaç içeren şampuanlar ise uyuz gibi enfeksiyonları tedavi eder. Pire ve kenelerin önlenmesi ile kaşıntı azaltır. İnsülin tedavisi sağlanarak diyabet tedavi edilebilir. Ayrıca bazı tiroid problemlerinin önüne geçmek için hormon tedavisi de uygulanır. Alopesi, köpeğinizin bir bölgeyi çiğnemesi ya da yalaması sonucu ortaya çıktıysa bu durumu önlemek için yakalı tasma kullanır. Köpeğinizin diyetine eklenebilecek iyileştirici takviyeler öneriliyor. A vitamini, E vitamini ve balık yağı kuru cilt ile cilt enfeksiyonlarına fayda sağlar.