Köpeklerde Alerji Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri

Köpeklerde alerjiler değişik türlerde kendini gösterir. Köpeklerde meydana gelen alerjiler genellikle gıdalara ya da çeşitli deri hassasiyetlerine bağlı şekilde olabilir. Bunun yanı sıra tozlar, parfümler ya da çeşitli durumlar da köpeklerdeki alerjiyi tetikleyebilir. Bu nedenle de köpeklerde meydana gelen alerjik reaksiyonları kontrol etmek gereklidir. Ayrıca buna yönelik olarak tedavi uygulanmasını sağlamak mümkündür. Peki, köpeklerde alerji nedenleri, belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Köpeklerde Alerji Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri

Köpeklerde görülen alerjilerin pek çok farklı etkene bağlı olarak meydana geldiğini söylemek mümkündür. Bu alerjiler köpeklerde farklı etkiler ile kendini gösterse de genel anlamda ortak belirtilerin görülebileceğini söylemek de mümkündür.

Köpeklerde Alerji Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde alerji nedenleri genellikle tüketilen gıdalara ya da çevresel alerjen faktörlerine bağlı şekilde görülebilir. Çikolata, süt, bazı sebze ve meyveler, çeşitli baklagiller ya da farklı ev yemekleri de köpeklerde alerjiye neden olabilen gıdalardır. Alkol, kafein gibi ürünlerin de köpeklerde bir alerji nedeni olması mümkündür. Bunlar her ne kadar tüketim ürünleri olarak köpeklere bazı durumlarda verilebiliyor olsa da aslında oldukça tehlikeli şekilde köpekleri etkileyebilmektedir. Özellikle de evde pişen her yemeği evde bakılan köpeğinize vermeniz bazı durumlarda ölümcül olabilmektedir.

Toz, ilaç kokusu, kimyasal maddeler, parfümler, tüyler ve daha pek çok dış etken köpeklerde alerjiye neden olabilmektedir. İnsanlarda görülen polen alerjisinin de köpeklerde görülmesi olasıdır. Bu durumların tespiti için köpeklere yavruluk döneminde ya da bu dönemden sonra yapılabilecek olan alerji testleri ile alerjilerini öğrenmek de mümkündür.

Köpeklere yapılan alerji testlerinin sonucunda herhangi bir etkene alerjisi olmayabilir. Ancak sonradan bu etkenlerden herhangi birine karşı rahatsızlık hissi oluşmaya başlanabilir. Örneğin toza alerjisi olmayan bir köpekte sonradan toza karşı öksürme, hapşırma ve benzeri pek çok belirtinin gösterilmesi mümkündür.

Köpeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde alerji belirtileri genellikle;

  • Kırmızı noktalar,
  • Şişlikler,
  • Kabarıklıklar,
  • Kaşıntı,
  • Sivilcelenme,
  • Döküntü,
  • Lekelenmeler,
  • Tüy dökülmesi,
  • Deride kötü koku,
  • İyileşmeyen yaralar,
  • Kabuklar,
  • Deride kalınlaşma,
  • Deriyi yalama

Yukarıda saydığımız durumlar köpeklerde alerjiye neden olabilir. Bu belirtilerin her biri de köpeklere meydana gelebilen farklı alerjilerde görülebilmektedir.

Köpekler genellikle kaşınma ile alerjilerini gösterir çünkü geçmek bilmeyen yaralar, döküntüler ve oluşan sivilceler şiddetli şekilde kaşınarak köpeğinizi rahatsız etmektedir. Bu durumda da köpeğinizin durmak bilmez şekilde kaşınması mümkündür. Alerji olduğu zaman köpeklerde kaşınmanın yanı sıra huzursuzluk, sürekli olarak havlama, öksürme, hapşırma, burun akıntısı ve benzeri durumlar da görülebilir. Gözlerde sulanma ve benzeri farklı belirtilerin genel olarak toz, koku ve benzeri durumlara verilen bir tepki olduğunu söylemek mümkündür.

Yara, döküntü, kaşınma ve benzeri durumların hem tüketilen ürünlere hem de farklı alerjenlere bağlı olarak kendini göstermesi mümkündür. Bu nedenle de aslında köpeklerin alerjik reaksiyon gösterebilecek olan farklı gıdaları tüketmemesi, alerjik reaksiyona sebebiyet verebilen dış etkenlerden de uzak kalması önem taşır.

Köpeklerde Alerji Tedavisi Nasıl Olur?

Köpeklerde alerji tedavisi sırasında alerjinin nedenlerine yönelik olarak farklı tedavilerin uygulanması mümkündür. Deride meydana gelen alerjilerde kaşıntıları önleyecek ve alerjinin etkilerini ortadan kaldıracak olan ilaçlar tercih edilebilir. Ayrıca alerjinin tedavisi için farklı mamaların tercih edilmesi, bazı vitaminlerin alınmasının uygun görülmesi, deri ve tüye katkı sağlayacak içeriklere sahip olan mamaların tüketilmesi tercih edilebilir. Bu şekilde hem sağlıklı gelişimin sağlanması hem de alerjinin önüne geçilmesi mümkün hale gelecektir. Ayrıca ortamda çevresel şekilde alerji nedeni olan etkenler varsa bunların da tedavi sırasında köpeğinizden uzak tutulması, kısa zamanda alerjinin etkilerinin ortadan kalkmasına yarar sağlayacaktır.

Exit mobile version