Köpeklerde Agresyon Nedenleri

Köpeklerde agresyon sorunu, hafife alınmaması gereken ve kesinlikle rehabilite edilmesi gereken bir durumdur. Köpeğinizdeki agresyon problemi için profesyonel destek alabilirsiniz. Köpeklerin saldırgan ya da agresif olduklarını sıklıkla duyabilirsiniz. Bu durum büyük ırk köpeklerde meydana geldiğinde ve kontrolsüz davranışlar tolere edilmeyecek duruma geldiğinde büyük sıkıntılara neden olabilir.

Köpeklerde görülen agresyonun birçok farklı çeşidi bulunur. Bu nedenle köpeklerin agresyon rehabilitasyonu ve eğitimi almadan önce agresyonun sebebi araştırılmalıdır. Köpekler farklı şekillerde agresyonu öğrenmiş olabilir. Köpeklerin doğalarında agresif vücut dilleri onlara yardımcı olmaktadır. Köpeklerdeki yer ve alan savunması agresyon gerektiren davranışlardan ortaya çıkar. Yanlış öğretilen ve kontrolsüz agresyon, hem köpeklerin hem de sahiplerinin hayatını olumsuz şekilde etkiler.

Köpeklerde Agresyon Görülme Nedenleri

  • Genetik Özellikler: Köpeklerde agresyon problemi, karakterinin sertliği, savaşçı yapıya sahip olması, uyumsuzluğu ve tahammülsüzlüğü nedeniyle ilgili olabilir. Bu özelliklere sahip köpekler karşılaştıkları problemler karşısında saldırganlık gösterebilir.
  • Korku: Köpeklerin kendini tehdit altında hissetmesi agresyon göstermelerine sebep olur.
  • Anlaşılamamak: Köpeklerin anlaşılamaması onları strese sokabilir. Beden dillerinin okunamaması köpeklerin saldırganlaşmasına neden olur.
  • Öz Güvensizlik: Köpeklerin özgüven sorunları genellikle sahiplerinin yanlış tutumları ile ortaya çıkar. Diğer köpeklerden uzaklaştırılması ve yolunun değiştirilmesi öz güvenlerine zarar vererek agresyonun ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Ağrı-Acı: Köpekler ağrıyan bölgesini saklamak ve korumak için sert tavırlar göstererek saldırganlaşabilir.
  • Avcılık İçgüdüsü: Köpeklerin avcılık içgüdüleri, takip etme yakalama ve ısırmayı kapsamaktadır. Kendini iç güdülerine kaptıran bir köpekte saldırganlık belirtilerine rastlanabilir.

Köpeklerde Agresyon Çeşitleri

  • Sahiplenmeci Agresyon: Köpeklerin diğer etkenler karşısında kendilerini, sahiplerini ve eşyalarını korumak için gösterdiği saldırganlıktır.
  • Öğretilmiş Agresyon: Güvenlik nedeniyle eğitilen köpeklerde görülür. Görev köpeklerinin aldığı eğitimler sayesinde agresyon davranışları bilerek arttırılır.
  • Nedensiz Agresyon: Zamansız ve amaçsız gelişen agresyon türüdür. Köpekler öfke patlamaları yaşayarak etrafındaki kişileri ısırma davranışı gösterebilir.
  • Süre İçinde Öğrenilen Agresyon: Grup şeklinde yaşayan köpeklerde görülür. Agresif köpeğin grubun diğer üyeleri tarafından teklif edilmesiyle ortaya çıkar. ,
  • Baskın Agresyon: Köpeğin lider ruhlu olması ve bazı durumlarda agresyon göstermesi ile görülür. Aynı zamanda liderlik özelliği yetersiz olan köpeklerin üstünlük kurma çabasıyla da ortaya çıkabilir.
  • Bölgesel Agresyon: Köpekler kendilerine ait alanları korumak isterler. Özellikle bağlı olan, bahçede yaşayan ya da kapalı bir alanda tutulan köpeklerin kendi alanlarını koruma iç güdüsü daha kuvvetli ve serttir. Sosyalleşmedikleri için tanımadıkları tehditlere karşı daha duyarlı olurlar.
  • Erkekler Arasındaki Agresyon: Erkek köpeklerin çiftleşme hakkı veya dişileri etkilemek için gösterdiği agresyondur. Bu saldırganlık seviyesi ciddi yaralanmalara neden olabilir.
  • Anne Agresyonu: Köpekler annelik dönemlerinde farklı davranışlar gösterirler. Annelik içgüdüleri ve hormonları saldırganlık göstermelerine neden olabilir.
  • Yiyecek Agresyonu: Köpeklerin hayatta kalma içgüdüsü yemeğe değer vermelerine sebep olur. Yemeğinin alınmaya çalınması onları sinirlendirebilir.

Köpeklerde Agresyon Problemi İçin Çözüm Önerileri

Köpeklerde agresyon problemlerinin önlenmesi için bazı tedbirlerin alınması ve çözüm önerilerinin bilinmesi gerekir.

  1. Köpek sahiplenmeden önce ırk seçimini doğru şekilde yapmalısınız. İlk defa köpek sahiplenen birinin büyük ve agresif olabilen köpek ırklarından uzak durması gerekir.
  2. Köpeğinizi korku kaynaklarına karşı duyarsızlaştırmayı denemelisiniz. Köpeğinizin korktuğu şeylere karşı size güven duymasını sağlamalısınız.
  3. Özellikle yavru köpeklerin doğru şekilde sosyalleşmesi önemlidir.
  4. Köpeğinizin yaralandığını ya da ağrı çektiğini düşünüyorsanız ona yaklaşmadan önce ağızlık takmayı denemelisiniz. Canı yanan bir köpek istemeden de olsa sahibine zarar verebilir.
  5. Köpeğinizin sizin üstünüzde baskınlık kurmasına izin vermemelisiniz. Ona sizi dinlemesini öğretmeli ve gerekli itaat eğitimini vermelisiniz.
  6. Köpeğinizin avcılık içgüdülerini farklı alanlara çekmeyi denemelisiniz. Yeterince oyun oynayan ve avcılık içgüdüleri tatmin olan köpekler agresyon belirtileri göstermez.
  7. Anne bir köpekten olabildiğince uzak durmalı ve onu yalnız bırakmalısınız.
Exit mobile version