Köpekler insanların üzerine neden zıplar? Bir köpeğin bir veya daha fazla insana atlayabilmesinin birkaç farklı nedeni vardır. Her köpek için farklı nedenler geçerlidir. Birden fazla neden mevcuttur. Köpeğin bir insana zıplamasının bir nedeni, kesinlikle uyanık olmaktır. Çoğu köpek, bir insanın üstüne atladığında dikkat çektiğinden, bu davranışı ezberler ve istedikleri bir şeyi elde etmek için yetişkin hayvanlar olarak kullanırlar.
Bazı köpekler de saf sevinç ve enerjiden atlarlar, örneğin yürüyüşün zamanı olduğu netleştiğinde. Bu durumda, kişiye her zaman doğrudan atlamaz. Aynı zamanda, genellikle sorunsuz olan basit hava sıçramaları da olur. İnsanları selamlarken, insanlar genellikle sevinç ve umuttan dikkatlerini üzerine çekerler. Bazı köpekler, temel içgüdülerinden dolayı zıplamaya alışmışlardır.
Köpekler arasında bir ritüel, onu yatıştırmak için üst düzey hayvanın dudaklarını yalamaktan ibarettir. Biz insanlar dört ayaklı arkadaşlarımızdan çok daha büyük olduğumuz için, yüzümüze ulaşmak için köpeğin üstümüze atlaması gerekiyor. Bu temel içgüdü, birçok köpeğin daha sonra zıplamak için yaptığı yüz yalama olayını da açıklar. Ve son olarak, önündeki kişinin durumunu test etmek isteyen ve sıralamaları netleştirmek için bilinçli olarak kişiye atlayan köpekler de vardır.
Elbette, bu köpek davranışının her nedenine tam olarak aynı şekilde tepki veremezsiniz, ancak köpeğin burada zıplamak için nedeninin olduğuna karar vermek genellikle kolay değildir. Çoğu zaman atlama sorunu zaten köpeklikte yatmaktadır. Köpekler, gençliklerinde farklı davranış kalıplarını test eder. Pek çok insan, bir yavru köpeğin zıplamasını tatlı olarak algılar. Bu nedenle tolere edilir. Genellikle okşama ve dikkatle ödüllendirilir. Bir köpek yavrusu insanlardan zıplamaya başlama nedeni ne olursa olsun, çok sık teşvik edilir. Zıplayarak övüldüğünü ve saygı duyulduğunu çabucak öğrenir. Ama şimdi bu davranışı asla öğrenmesin ya da bir daha alışmasın diye bir köpekle neler yapabileceğimiz hakkında olmalı.
Köpekler İnsanların Üzerine Neden Zıplar
İdeal olarak, bu davranış, yavru köpeklerde tutarlı ama dostane bir şekilde önlenmelidir. Tabii ki, hayvanın çevresinin tek tip bir şekilde hareket etmesi de önemlidir. Ne yazık ki, köpekle tutarlı olursanız ve yine de tüm yabancılarla atlarsa, size pekiyi gelmez. Köpeği selamlarken genellikle çok abartılıyor. Köpek sevinçten aşırı heyecanlanır ve doğal olarak normalden çok daha fazla zıplama eğilimindedir.
Köpeğin yükseğe zıplaması engellenirse, köpeğe doğrudan temas etmemeye dikkat edilmelidir. Örneğin, köpeğe bakmamalı veya onunla konuşmamalı, sadece basit vücut sinyalleri ile çalışmalıdır. Bu, örneğin tasmayı kısaltmak, köpeği yere indirmek veya ön bacakları havada tutmak olabilir. Köpeği tamamen görmezden gelmek bile başarıya yol açabilir. Köpekten kaçmak ya da basitçe geri dönmek köpeğe davranışının istenmediğini açıkça gösterebilir.
Bazı köpeklerde, alternatif davranışlarla dikkatini dağıtmak da yardımcı olabilir. Örneğin, ikisinden biri oturma veya oturma emri olan bir köpek üzerinde kullanılabilir. Köpek yere oturur ya da yatar yatmaz selamlanır ve övülür. Bu yöntemlerle ilgili en önemli şey tutarlılıktır. Tabii ki, köpeğin etrafındaki herkes değilse ve her zaman aynı davranışı kullanmıyorsanız, yardımcı olmaz. Hatta ters etki yapar.
Köpeği Zıplamaya Alıştırmayın
Buradaki ilke şudur: Köpek sadece dört pençesinin tamamı yerde olduğunda ve sıçrama belirtisi göstermediğinde sevilir. Sonra da ödül verilir. Özellikle genç köpeklerde uygulanabilecek bir diğer yöntem ise tasma takmaktır. Yukarı zıplamaya çalışırken, tasmaya hızlıca basabilirsiniz (ancak bu mümkün olduğunca köpeğe yakın yapılmalıdır), böylece köpek yerden atladığında kendini tasmasını çeker ve zıplamak rahatsız olur.
Bununla birlikte, bu yöntem çok fazla beceri ve köpeğin bu durumlarda aslında bir tasma takması gerçeğini gerektirir. Ek olarak, bir aşağı komutu getirilebilir. Bu komutla köpeği başkalarının önünde bir el ödünç vermek zorunda kalmadan veya önce diğer insanlara nasıl davranacağını açıklamadan kontrol edebilirsiniz.