Köpek havlaması bazen mutluluklarını ifade etmek için bazen de olası bir tehlike karşısında bizi uyarmak için kullanılmaktadır. Köpekler bizlere ve diğer hayvan arkadaşlarına kendilerini ifade etmek için çeşitli neden ve çeşitlerde havlayabilirler. Köpek havlaması birçok nedene bağlı olabilir. Tuvalet saati geldiğinde size ihtiyaç duyduğu için ya da sizden ilgi beklediği için havlaması mümkündür. Köpeğinizin hangi sebeple havladığını ayırt ederek çözüm üretebilirsiniz. Böylece aşırı olan köpek havlaması ne size ne de komşularınıza problem yaratmayacaktır.
Köpek havlamasını engellemek için çeşitli yollara başvurabilirsiniz. Fakat köpeğinize bağırmak onun daha fazla havlamasına neden olabilir. Çünkü köpeğiniz ona katıldığınızı düşünebilir. Bu nedenle onunla sakin ve yumuşak bir ses tonu ile konuşmalısınız. Köpeğinize sus yerine sakin ol komutunu öğretmeyi deneyebilirsiniz. Bu komut onlar için daha anlaşılır olacaktır. Köpekler havlarken onları sevmek ya da ilgi göstermek pek önerilen bir yöntem değildir. Çünkü köpekler sevildiği zaman her seferinde havlayarak kendilerini sevdirmek isteyecek ve iyi bir şey yaptıklarını düşüneceklerdir. Göz teması kurmadan arkanızı dönerseniz ilgilenecek başka bir oyuncak bularak havlamasını durdurabilir.
Bazı durumlarda köpeğiniz bir problem yaşadığı için havlayabilir. Bu havlamayı diğerlerinden ayırmalı ve köpeğiniz eğer acı çekiyorsa sebebini bulmalısınız. Ardından veteriner hekime götürerek tedavi olmasını sağlamalısınız. Bu nedenle köpeklerin hangi sebeplerle ve nasıl havladığını bilmelisiniz.
Köpek Havlaması Nedenleri
- Yalnızlık/Can Sıkıntısı
Köpekler sürü hayvanları oldukları için uzun süre boyunca yalnız kalmak istemezler. İster evde ister bahçede yanlarında hep bir arkadaş olsun isterler. Aksi takdirde canları sıkılır, üzülürler ve aşırı derecede havlamaya başlarlar.
- Korku/Alarm
Köpeklerin dikkatlerinin çektiği objelere karşı ses çıkarma ihtiyacı duyarlar. Her zaman sadece evdeki kendi bölgelerinde değil herhangi bir ortamda da aynı şekilde havlayabilirler.
- Bölgesellik/Korumacılık
Köpekler kendi alanlarına karşı son derece korumacı davranırlar. Bir insan ya da başka bir hayvan kendi alanlarına yaklaştığı zaman aşırı derecede havlamaya başlarlar. Tehdit olarak gördükleri canlı köpeğin agresif tavırlar sergilemesine neden olur.
- Oyun Oynama/Karşılama
Köpekler başka bir hayvanı ya da insanı karşılarken de havlama alışkanlığına sahiptirler. Genellikle köpeklerin mutlu olduğunu anlayabilirsiniz. Aynı zamanda zıplar ve kuyruklarını sallarlar.
- Ayrılık Endişesi
Ayrılık korkusu yaşayan köpekler özellikle yalnız olduklarında aşırı havlayabilirler. Depresyon, uygusuz dışkılama ve dikkat dağınıklığı ayrılık endişesi yaşadıklarına dair diğer belirtilerdir.
- Dikkat Çekme
Köpekler dışarıya çıkmak için ya da oyun oynamak için aşırı havlayabilirler.
Köpek Havlaması Çeşitleri
- Seri Havlama, Düşük Başlayıp Git Gide Artan Tiz Havlama Şekli: Aşırı heyecanlanan ve uyarılan köpekler bu şekilde havlamaktadır. Eve gelen bir misafir ile uyarılan köpek ilk başta çok heyecanlanıp havlamaya başlar ve ardından neye heyecanlandığını unutabilir. Bu gibi durumlarda köpeğinizi sakinleştirmek için sessiz bir odaya almalı ve havlama sebebini araştırmaya çalışmalısınız.
- Gelişigüzel Sinirli Tiz Havlama Şekli: Köpeğiniz yalnızken ve dikkat çekmek istediğinde böyle havlayabilir. Köpeğiniz dışarıda kaldıysa ya da tüm gün onunla ilgilenmediyseniz sinirli ve tiz bir sesle havlamayı tercih edebilir.
- Tiz, Seri Havlama Şekli: Köpeğinizin ağrı, acı ya da yalnızlığını anlayabilirsiniz. Köpeğiniz mutsuz olduğunda tiz ve seri şekilde havlayabilir. Eğer köpeğinizin bir acı ya da ağrı çektiğini düşünmüyorsanız köpeğinizin havlama tarzı da bu olabilir. Bazı köpek cinsleri sadece enerjilerini atmak için bu şekilde havlar.
- Kısa, İzole Edilmiş Orta Ses Düzeyde Havlama Şekli: Köpekler bazı zamanlarda sadece seslerini açmak için havlayabilirler. Köpeğiniz halinden memnun ve mutlu ise neşesini sizinle paylaşmak için bu şekilde havlayabilir.
- Kısa ve Düzensiz, Normal Ses Düzeyinde Havlama Şekli: Köpeğiniz oyun istediğinde kısa ve düzensiz havlamayı tercih edebilir. Sizinle ya da diğer köpeklerle oynamak istediğinde dikkatinizi çekmek için bu şekilde havlayacaktır.
- Kısa, Orta Tizlikten Yüksek Tizliğe Doğru Havlama Şekli: Acıyla ya da çığlıkla havlama şekli olarak bilinmektedir. Köpeğinizin bu şekilde havlaması acı çektiğini göstermektedir. Köpeğinizin bu havlamanın ardından uluma şeklinde havlıyorsa kesinlikle bir yardıma ihtiyacı olduğunu anlamalısınız.
- Sürekli, Düşük Sesle Yavaş Havlama Şekli: Tehdit olarak görülen kişiye karşı yapılan havlamadır. Köpeğiniz bu havlamanın ardından kendi bölgesini korumak için hazır durumdadır.
- Sürekli, Orta Düzeyde Hızlı Havlama Şekli: Köpeğinizin geceleri garip bir ses duyduğunda ki havlama şeklidir. Bir araya toplama amaçlıdır.
- Havlamalar Arası Boşluklu Hızlı Havlama Şekli: Bir alarm havlamasıdır ve diğerlerinden daha acil bir durumu ifade eder. Köpeğiniz tuhaf bir sesi araştırmak için tereddüt etmiş olabilir.