Köpeğin sağlıklı kilo alması için yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmesi sağlanmalıdır. Köpeğin kilo alması genel sağlığı üzerinde etkilidir. Köpekler çeşitli hastalık veya dış etkenlerden dolayı kilo kaybı yaşayabilir. Kilo kaybı yaşayan yavru köpeklerde büyüme geriliği veya daha büyük sorunlar da görülebilir.
Köpeğin ani ve aşırı kilo kaybetmesi sonucu birçok hayati organlarının işlevinde durma meydana gelir. Köpeğin organlarının ve vücut mekanizmalarının tam devreye girmesi için kilosunun yeterli olması gerekir.
Köpekler özellikle cerrahi bir işlem veya ameliyattan sonra önemli ölçüde kilo kaybı yaşar. Kilo kaybı yaşayan köpek bu duruma gelene kadar birçok fiziksel ve psikolojik sorun yaşamış olur. Öncelikle köpeğin eski haline gelmesi için mental sağlığının düzeltilmesi gerekir.
Köpek İçin Sağlıklı Kilo Nedir?
Köpek için sağlıklı kilo diyenet bir yaklaşım yoktur. Her köpeğin kilosu kendine özel ve hastır. Köpeklerin sahip olmaları gereken kiloya karar vermek için veteriner hekimler birçok test ve tetkik yapar. Bunun sonucunda her köpek için farklı kilo belirlemesi ortaya çıkar.
Köpeklerin kiloları yaşlarına, ırklarına ve cinsiyetlerine göre birbirinden farklıdır. Özellikle köpeklerin ırkları bu konuda belirleyicidir. Kangal köpeği gibi büyük ve heybetli köpeklerde yüksek oranlar çıkarken daha küçük ev köpeklerinin kiloları da kendilerine uygun olarak azdır.
Köpeğin ideal ve sağlıklı kilosunu belirlemek için veterinerden yardım alınmalıdır. Köpeğin genetik durumu göz önüne alınmadan yapılan müdahaleler ve aşırı beslenme programları köpekte daha büyük sorunlara yol açabilir.
Herhangi bir köpeğin sağlıklı ve yeterli kiloda olduğunu anlamak için bedenine dokunmak gerekir. Köpeğin karın bölgesine dokunulduğunda kaburgaları ele geliyorsa bu normal kiloda olduğunu gösterir.
Ancak köpeğe dokunmadan uzaktan kaburgalarının görülmesi aşırı zayıf ve yeterli kiloda olmadığını gösterir. Kaburgalar ve kalça kemiği uzaktan görülüyorsa bu köpeğin aşırı zayıf olduğunun göstergesidir.
Köpeğin Kilo Alması İçin Sindirim Sistemini Desteklemek
Köpeklerin kilo alması için sindirim sistemlerinin işlevini tam yapması gerekir. Köpek ameliyattan çıktıysa veya herhangi bir hastalık atlattıysa bu süreçten sonra sindirim sisteminde problemler olur.
Köpeğin sindirim sistemini desteklemek ve eski kilosuna kavuşmasını sağlamak için sindirim kanallarına çok fazla yüklenilmemelidir. Bu süreçten sonra hassas olan mideye yüklenmeden yavaş yavaş yiyeceklere alıştırma esas alınır.
Köpeğin sindirim sisteminde rol alan en önemli organ ince bağırsaktır. Mama ve diğer besinlerin organlara ulaşması için öncelikle ince bağırsakta emilim yapılır. İnce bağırsak vücut sağlığına olumlu etki eden faydalı bakterilerin de barındığı bir yerdir. Köpeğin kilo alması için ince bağırsağının sağlıklı olması önemlidir.
Sindirim açısından bu ölçüde önemli olan ince bağırsağa aşırı yüklenmeden tedavi yapılmalıdır. İnce bağırsağın sindirim kanallarına zarar verilmeden vücudun bütünlüğü göz önüne alınarak kilo desteği sağlanmalıdır.
Köpeğin Kilo Alması İçin Hangi Besinleri Tüketmesi Gerekir?
Köpeğin kilo alması için sürekli olarak beslenmesi yanlıştır. İnsanlarda olduğu gibi kilo almak için köpeğe sürekli gıda verilmesi yanlıştır. Bu durumda köpeğin sindirim sistemi bunu kaldıramayabilir. Sonuç olarak da vücut gerektiği besini alamaz ve daha kötü bir duruma düşebilir.
Cerrahi bir uygulamadan çıkmış köpeğe verilecek en iyi diyet yağ ağırlıklı diyetlerdir. Köpeğe bu dönemde verilen mama yüksek enerji miktarına sahip olmalıdır. Düşük oranda verilse bile besin içerikleri ile köpeğin kilo gelişimini olumlu yönde desteklemelidir.
Diğer bir önerilen diyet ise protein ağırlıklı diyettir. Köpeklerin hem enerji hem de temel besin kaynağı olan protein desteği ile kısa sürede ihtiyacı olan kilo alınabilir. Protein diyetinde bağırsağın sağlığı ve dışkının kalitesini artırmak için lif oranının da iyi ayarlanması gerekir.
Ameliyat olan köpekte iştah kesilmesi yaşanabilir. Bu durumlarda köpek yemek yemeyi reddeder. Mamanın kokusu ve görünüşü köpeğin iştahında etkilidir. Bu nedenle tüketilmesi kolay ve iştah açıcı kokuları olan yumuşak mamalar önerilir.
Köpeğin Beslenme Sıklığı Nasıl Olmalıdır?
Köpeğe verilen mama sıklığı günde 2 kez olacak şekilde ayarlanır. Günde 2 kez mama verildiğinde mamanın köpeği doyurması için yeteri miktarda verilmesi gerekir. ancak 2 kerede aşırı beslemektense bunu günün farklı öğünlerine yaymak da mantıklıdır.
2 öğünde verilen mama 4’e veya 5’e bölünerek gün içinde azar azar verilebilir. Bu şekilde köpeğin midesi ve bağırsaklarının yorulması da engellenir. Ameliyattan sonra uzun süre beslenemeyen köpeğe ani bir şekilde aşırı gıda verilmesi köpeğin sağlığında tehlikeler yaratabilir. Bu açıdan öğünlere yayılması daha faydalı olur.
Köpeğin Kilo Alması İçin Mamalarını Değiştirme
Köpek uzun açlıktan sonra aniden mamaya geçiş yapamayabilir. Bu bakımdan mamayı köpeğin tüketebileceği duruma getirmek gerekir. Bu aşamada özellikle konserve mamalar kullanılabilir.
Konserve yemeyi reddeden köpeğe ise kuru mama verilir. Ancak kuru mama köpeği yorabileceği için biraz su ekleyerek tüketebileceği kolay bir kıvama getirilir. Köpeğin kilo alması için mamalarının yenebilecek seviyeye getirilerek lezzetli bir şekle getirilmesi sağlanmalıdır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Kuduz Olduğunu Nasıl Anlarız?