Yavru köpeklerde kalça çıkığı köpeğin yürüyüşündeki bozukluklar ile anlaşılır. Yavru köpeklerde kalça çıkığı genellikle büyük ırk köpeklerde görülür. Küçük ırk köpeklerde de görülen yaygın bir iskelet sistemi sorunudur.
Köpeklerin kalça eklemindeki bozulmalar ve kemiğin yuvaya tam oturmamasıyla oluşan kalça çıkığı köpeğin sosyal hayatını zorla sokan bir sorundur. Kemik yuvaya tam oturmadığında sürtünür ve eklemin yapısını bozar bu eklemin yapısının bozulması ile kemikte zedelenmeler meydana gelir ve kalça çıkığı oluşur.
Yavru Köpeklerde Kalça Çıkığı Durumuna Neden Olan Sorunlar Nelerdir?
Köpeklerde kalça çıkığı nedenleri genellikle büyüme hızı ile ilgilidir. Çok hızlı büyüyen köpeklerde bu soruna daha çok rastlanır. Bunun yanında kalça çıkığına neden olan başka sorunlar da vardır:
- Genetik yatkınlık
- Yanlış kilo alımı
- Yanlış egzersizler yapılması hızlı ve aşırı büyüme beslenmedeki yetersizlik gibi sorunlar kalça çıkığının en büyük nedenleridir.
Kalça Çıkığını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Kalça çıkığını önlemenin en büyük faktörlerinden biri beslenmeyi düzene sokmaktır. Köpek ırklarında bu soruna daha sık rastlanması büyümeyi yavaşlatan mamaların kullanımını gerekli hale getirir.
- Danua
- Saint Bernard
- Labrador Retriever
- Alman Çoban Köpeği gibi aşırı hızlı büyüyen ırklarda kalça çıkığına sıklıkla rastlanır. Bazı özel mamaların kullanımı ile büyüme hızı yavaşlatılır. Büyüme hızına niye başlaması kemiklerdeki aşırı egzersizi durdurur ve kalça çıkığını büyük oranda önler.
Yanlış beslenme aşırı fazla yeme veya aşırı az yeme kalça çıkığını büyük oranda tetikler. Obezite durumunda aşırı kilo eklemlere baskı yapar ve eklemin yapısının bozulmasına neden olarak kalça çıkığı oluşturur. Bunun yaşanmaması için veteriner hekimden köpeğin ırkına uygun beslenme düzeni oluşturması istenmelidir.
Yavru Köpeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?
Bazı köpeklerde kalça çıkığı henüz 4 aylıkken belirtiler ile kendini gösterir. Bu durum her zaman böyle değildir bazen zamanla köpek yaşlandığında osteoartrit ile bu durum teşhis edilir. Belirtiler hastalığın derecesine, şiddetine ve ne kadar süredir oluştuğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Belirtiler:
- Sallanarak yürüme yürümede ağrı zıplama koşma ve yükselme hareketlerinde zorlanma hareket sıklığında azalma
- Arka bacaklarda topallama
- Hareket esnasında ağrı
- Kas kütlesinde kayıp
- Omuz kaslarında büyük bir genişleme
- Eklemlerden kemik sesi gelmesi
- Ayakta zor durma
- Sertleşme ve topallama
- Oturma pozisyonlarında anormallik gibi belirtiler yavru köpekte kalça çıkığı oluştuğunun göstergesidir. Bu belirtilere rastlandığında hızlı bir şekilde veterinere gidilmelidir.
Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kalça çıkığı veterinerin yapacağı bir fizik muayenesi ile ortaya çıkar. Fiziksel olarak yapılan muayenede köpeğin arka bacaklarının hareket kısıtlığına bağlı olarak kalça çıkığı tespit edilir. Kalça çıkığının olduğu eklemde ödem oluşması ihtimali olduğu için kan testleri de yapılır.
Veteriner tarafından kambiyokimyası ve oran panelleri de kontrol edilerek Yavru köpeğe verilecek olan ilaçların karaciğer ve böbrek üzerindeki etkileri anlaşılmaya çalışılır. Kalça çıkığını tam teşhis etmek için köpeğe röntgen çekilmesi de gerekir.
Yavru köpekte kalça çıkığı teşhisi her ne kadar fizik muayenesi ile anlaşılsa da gerçek ve sağlam bir sonuca ulaşmak için gerekli filmlerin çekilmesi gerekir. Köpeğe yapılacak tedavinin başarıya ulaşması açısından röntgen kesinlikle çekilmelidir.
Yavru Köpeklerde Kalça Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kalça çıkığı tedavisinde erken teşhis büyük önem taşır. Kalça çıkığı küçük yaşta teşhis edildiğinde çeşitli iltihap ilaçları ve fiziksel tedavilerle geçirilebilir. Ancak teşhis için geç kalındığında cerrahi operasyon ve ilaçlarla müdahale edilir. Köpeğin bünyesi cerrahi operasyona uygun değilse farklı tedavilerle de kalça çıkığına müdahale edilebilir.
Bu tedaviler:
- Beslenme ve kilo yönetimi
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
- Akupunktur
- İlaç takviyeleri
- Cerrahi seçenekler
- Femur başı osteotomisi
- Total kalça protezi gibi tedavi seçenekleri arasından köpeğin bünyesine en uygun olanı seçilerek tedavi yapılır.
Yavru Köpeklerde Kalça Çıkığı Önlenebilir Mi?
Köpeklerde kalça çıkığının önlenmesi mümkün değildir. Ancak bazı müdahalelerle daha kolay atlatılması sağlanabilir. Bunların başında da beslenme düzeni ve diyet programı gelir. Köpeğe sağlıklı yiyecekler yedirilerek obez olması önlenebilir.
Ayrıca sofra atıkları ve yağlı yiyeceklerden de korunmalıdır. Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olan köpeklerde kalça çıkığı riski daha azdır. Eğer yeni bir köpek sahiplenecekse kalça çıkığını genetik olarak yatkın olmayan bir köpek tercih edilebilir.
Beslenmenin hem insan hem de hayvan sağlığı üzerindeki etkilerine bakıldığında tedavilerin amacına ulaşmasında önem arz eder. Bu nedenle köpeğe sağlıklı ve kaliteli kuru mamalar ile bir beslenme programı yapılmalıdır.
Protein ağırlıklı bir program ile köpek hem ihtiyaç duyduğu vitaminleri alacak hem de sağlıklı bir vücuda sahip olur. Köpek muayenelerinin aksatılmadan yapılması köpeğin sağlığı üzerinde büyük etkene sahiptir. Yavru köpekte kalça çıkığı köpeğin hayatı boyunca sorun oluşturacağı için erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklerde Isırma Nasıl Engellenir?