Köpeklerde Kennel Cough Enfeksiyonu

Köpeklerde Kennel Cough enfeksiyonu nedir? Alt solunum yollarında yangıya neden olan köpeklerde kennel cough (Tracheobronchitis) boğmaca enfeksiyonu, farklı belirtiler ile kendini ortaya koyan ciddi bir rahatsızlıktır. Solunum yollarının tahrişine neden olan boğmaca enfeksiyonu, köpeklerin kuru öksürük göstermesi ile net şekilde görülebilmektedir. Yavru köpeklerde ölümcül bir rolü olan boğmaca enfeksiyonu, her yaştan köpekte görülebilecek olan bir hastalıktır. Bu hastalık genel anlamda kalabalık alanlarda yer alan köpeklerde sıklıkla görülse de evde bakımı sağlanan köpeklerde de boğmaca enfeksiyonu gözlemlenmesi olasıdır.

Köpeklerde Kennel Cough Boğmaca Enfeksiyonu Nedenleri

Köpeklerde görülen boğmaca enfeksiyonunun farklı nedenleri olabilir. Bordetella bronchiseptica ve canine parainfluenza virüsleri nedeniyle meydana gelebilen bu hastalık köpeklerde kuru öksürük ile kendini gösterir. Halk arasında boğmaca olarak bilinen bu hastalığın köpeklerin alt ve üst solunum yollarında ciddi hasarlara yol açması olasıdır.

Köpekler bu hastalığı genellikle barınak ve benzeri bir arada bulunulan alanlardaki enfekte hayvanlardan alır. Bu nedenle de kalabalık alanlarda beraber yaşayan köpeklerde boğmaca enfeksiyonunun daha sık şekilde görülebileceğini söylemek mümkündür.

Köpeklerde Boğmaca Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Boğmaca enfeksiyonunun en temel ve net belirtisi köpeklerde görülen kuru öksürüktür. Kuru öksürük nedeniyle köpeklerin nefes almakta dahi güçlük yaşaması olasıdır. Şiddetli ve kuru şekilde seyreden öksürük; köpeklerin uyumasını, nefes almasını, hareket etmesini kısıtlayıcı özelliğe sahiptir. Bu durumda veteriner desteği almak önemlidir.

Boğmaca enfeksiyonu ayrıca köpeklerde normalden yüksek ateşe neden olabilir, iştahsızlık ve halsizlik durumları da gözlemlenebilir. Köpekler bu durumda yemek yemedikleri ve gün içinde dinlendikleri için bağışıklık sistemlerinin zayıflaması olasıdır. Bu durumda takviye edici gıdaların kullanılması gerekebilir ve köpeklerin yemek yemeleri için zorlanması mümkündür.

Köpeklerde boğmaca enfeksiyonu nedeniyle burun akıntısı, balgamlı şekilde görülen öksürük gibi belirtiler de gösterebilir. Bu belirtiler hastalık etkeni olan virüs özelliğine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca köpeklerin boğmaca enfeksiyonunun bir belirtisi olarak depresyonda olması da olasıdır. Bu durumda köpeklerin tüm gün yatması, saklanması, sahibinden uzak durması ya da inlemesi olasıdır. Tüm bu belirtilere ek olarak bazı durumlarda gençlik hastalığı gibi farklı hastalıkların da boğmacaya ek olarak gözlemlenmesi olasıdır.

Köpeklerde Boğmaca Enfeksiyonu Tedavisi

Boğmaca enfeksiyonunun teşhisi sırasında köpeklerin durumu ile ilgili bilgilendirmek yapmak için veteriner ile görüşmek gerekir. Boğmaca enfeksiyonu veteriner kliniğindeki diğer hayvanlara da kolaylıkla bulaşabileceği için öncelikli olarak durum bilgilendirmesi yapmakta fayda vardır. Sonrasında ise veterinerin görüşüne uygun olacak şekilde köpeğin kliniğe götürülmesi ve kontrollerin yapılması gerekir.

Köpeklerde görülen boğmaca enfeksiyonuna zamanında müdahale edilmediği durumlarda zatürre riski yüksektir ve zatürre de köpeklerin alt solunum yollarında ciddi tahribatlara yol açabilmektedir. Bu durumlar gözlemlendiği zaman veterinerler genellikle tedaviye ileri seviye yöntemler ile başlayacaktır.

Kişiselleştirilmiş bir tedavi programının kolayca uygulanması için köpeklerde meydana gelen hastalıkların bilinmesi, köpeklerin sahip olduğu farklı rahatsızlıkların belirtilmesi önemlidir. Her köpeğin sağlık durumu ya da yaşı ve benzeri etkenler aynı tedavilerin uygulanması için uygun olmayabilir. Bu durum kişiselleştirilmiş farklı tedavilerin uygulanması olasıdır.

Hastalığın tedavisinde veterinerin uygun göreceği antibiyotiklerin kullanılması mümkündür. Genellikle fazla ilerlememiş boğmaca enfeksiyonlarında antibiyotikler etkili şekilde tedavi sağlar. İleri seviyedeki boğmaca enfeksiyonlarında ise farklı tedavilerin izlenmesi mümkündür. Bu süreçte köpeklerin sağlıklı ve düzenli şekilde beslenmesine dikkat etmek gerekir.

Köpeklerin boğmaca enfeksiyonuna karşı aşılanması, enfekte olma riskini azaltır. Bu nedenle de veteriner uygun görüşe yavruluk döneminden itibaren boğmaca enfeksiyonuna karşı aşılama sağlanabilir ve aşılama belli dönemlerde düzenli şekilde uygulanabilir.

Exit mobile version