Köpeklerde astım görülmesinin belirtileri astımın şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Köpeklerde astım belirtileri arasında hafif şiddette seyreden ataklar yer almaktadır. Eğer köpeğiniz bir astım krizi geçiriyor ise şu belirtilerden birine ya da birkaçına sahip olabilmektedir:
- Akut olarak nefes almada zorlanma
- Sürekli devam eden öksürme
- Enerjinin kaybı
- İştahta kayıp
- Hırıldama
- Mavimsi renkli diş eti
- Yüzeyel soluk alıp verme
- Ağzın açık olarak nefesin alınması
- Şiddetli ataklar
Şiddetli görülen ataklar uzun süre devam eder ise akciğerlere zarar verebilmektedir. Bu neden ile köpeklerde görülen astım atakları ciddiye alınmalı ve veteriner hekim ile iletişime geçilerek konu hakkında bilgi verilmelidir.
Hızlı soluk alıp verme köpeklerde astım belirtileri arasında bulunmaktadır. Fizyolojik olarak hızlı soluk alıp vermenin pek çok nedeni bulunmaktadır. Tedavi süresinde amaç soluk alıp verme ataklarını elimine etmek ve köpeğin daha rahat şekilde soluk alıp vermesini sağlamaktır. Hızlı soluk alıp veren köpekler sakinleştirilmeli ve daha rahat nefes alabileceği bir ortama taşınmalıdır. Özellikle astıma sahip olan köpekler sıcağa dayanamamaktadır. Bu nedenle köpeklerin çok sıcak ortamda kalmasına engel olunmaktadır.
Köpeklerde halsizlik oluşumu metabolizmanın daha az oksijen almasına neden olacaktır. Oksijenin az olması, köpeklerde ve diğer canlılarda daha az enerji ile açıklanabilmektedir. Oksijene yeterince kavuşamayan bireyler bazı egzersizler ve halsizlikler ile baş etmek zorunda kalmaktadır. Astım, köpeklerde daha depresif bir ruh haline bürünmesine neden olmaktadır. Depresif ruh halinde seyreden köpekler derhal alanında uzman bir hekime götürülmelidir.
Hırıltılı solunum köpeklerde görülen astımın en belirgin nedenleri arasındadır. Nefes alıp verişte zorlanmalar, öksürmeler ve yüzeyel nefes almalar köpeklerin yaşam kalitelerini düşüren özelliklerdendir. Solunum güçlüğü devam eden köpeklerde zaman içerisinde farklı sorunlar gündeme gelebilmektedir. Sorunların altında yatan nedenler ne olursa olsun köpeklerin bir muayeneden geçmesi şarttır.
Mavi renge çalan mukoza da köpeklerinizin astım hastalığına yakalanmış olabileceği anlamına gelmektedir. Köpeklerde oksijen alımının güçlenmesi durumunda diş etleri zamanla kırmızıdan maviye geçmektedir. Göz içi dokularda da çeşitli renk değişimleri oluşmaktadır.
Köpeklerde Astım
Köpeklerde astımın oluşması ciddi risklere gebe olabilmektedir. Hayati tehlikeye ulaşabilen sonuçları ile astım, oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Üst hava yollarında çeşitli spazmlara yol açan astım, bronşlardaki mukusların artışına neden olmaktadır. Nefes alıp vermeyi engelleyen bu durum, zaman içerisinde oksijen oranının da azalmasına neden olmaktadır.
Köpeklerde Görülen Astımın Nedenleri
Köpeklerde astım için sebepler arasında üst solunum yollarında oluşan alerjiler de yer almaktadır. Köpeklerde astım belirtileri ve nedenleri astımın tedavi seçeneklerini belirleyen temel etkenlerdendir. Aşağıda yer alan faktörler zaman içerisinde köpeklerde astıma yol açabilmektedir:
- Köpeklerde akut ya da kronik stres faktörleri
- Gıda içerisinde yer alan koruyucu ya da boyaların kullanımı
- Köpeğin yanında yüksek oranda sigara içimi
- Köpeğin yanında parfümün ya da deodorantın sık kullanılması
- Köpeklere temizlik malzemeleri ve benzer kimyasalları koklatmak
- Toz ya da polenler
- Hava kirliliği
- Çevre kirliliği
Yukarda yer alan nedenler incelendiğinde bu nedenlerin genel olarak insanlardan kaynaklı oluştuğu saptanmıştır. Bu nedenle köpek sahiplerinin temizlik ürünü ve kozmetik ürünü kullanımına dikkat etmesi gerekmektedir. Köpeğin zararlı olan ajanları soluması, solunum yollarında büyük hasarlara yol açabilmektedir.
Köpeklerde Normal Solunum
Köpeklerin normal şekilde solunum yapması için dakikada 10 kez ile 35 kez arasında nefes alması gerekmektedir. Bu nefes dinlenme durumunda geçerlidir. Egzersiz sırasında ise bu değerler ortalama on kat artacaktır.
Hızlı yapılan solunum köpeklerde vücut ısısının düzenlenmesini sağlayacaktır. Soğuk bir dil, ağız ve üst solunum yolları normal solunum için önemlidir. Bu organlar vücut içerisindeki su ve ısının buharlaşmasını sağlamaktadır.
Köpeklerde insanlar gibi terleme yoktur. Bu nedenle hızlı soluk alıp verme su ve ısının buharlaşmasını sağlayacaktır. Bu durumda köpekler olması gereken ısıya geri dönmektedir.
Köpeklerde Astımın Teşhis Edilmesi
Astımın köpeklerde teşhis edilmesi semptom ya da belirti yok ise zor olabilmektedir. Bu nedenle yukarda yer alan belirtilerden en az birisini dahi köpeğinizde görür iseniz zaman kaybetmeden veteriner hekime götürmelisiniz.
Köpek astımı teşhis edilir iken genel olarak fiziksel muayeneden yararlanılmaktadır. Fiziksel muayeneye ek olarak x ışınları da teşhis açısından önemlidir. Köpeğinizi teşhis için veteriner hekime götüremiyor iseniz köpeğin nefes alıp verişini videoya kaydederek veteriner hekiminize dinletebilirsiniz. Hekim köpeğinizin sesini dinleyerek sizlere yardımcı olacaktır.
Köpeklerde Astımın Tedavi Edilmesi
Astımın köpeklerde tedavi edilmesi için bu konuda deneyimli bir veteriner hekimden yardım talep edebilirsiniz. Hekim köpeğinizin çok daha rahat nefes alabilmesi için onu bir oksijen kafesine yerleştirecektir. Veteriner hekimin astımı olan köpeklere uyguladığı tedavi yöntemleri arasında şunlar da bulunmaktadır:
- İntravenöz yol ile köpeğe verilen ilaç ya da sıvı tedaviler köpeğinize iyi gelecektir. Bu tedaviler sırasında IV kateterden de yardım alınabilmektedir. Evcil hayvanınızın yemek yememesi ya da su içmemesi durumunda da sıvı takviyesinden yararlanılabilmektedir. Bunun için gerek IV ilaçlar gerekse de steroidlerden yardım alınabilmektedir.
- Antibiyotikler, astımı olan köpeklerde kullanılan bir tedavi yöntemidir.
- Tedavilerde amaç hayvanların üst solunum yollarını genişletmek, alerjik reaksiyonları azaltmak ve yangı hissini azaltmaktır.
- Köpeklerde astım belirtileri arasında yer alan akut astım krizleri, köpeklerde korkulması gereken acil bir durumdur. Böyle bir durumda köpeklerin zaman kaybedilmeden bir veteriner hekime gösterilmesi gerekmektedir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Adet Dönemi Ne Zamandır?