Köpekler renkleri seçer mi? Bu konu hakkında çoğu köpek severlerin merak ettikleri bir durumdur. Her zaman merak edilen, zaman zaman da akla gelen soru bir başka canlı dünyayı yaşamı nasıl görüyor? Bizim algıladığımızın dışında renkler onun için daha mı canlı daha mı soluk. Acaba benim gördüğüm renkleri oda görüyor mu yoksa siyah beyaz mı algılıyor hayatı. Her köpek sahibinin de gün içerisinde kendisine her daim güler gözlerle ve merak dolu gözlerle bakarken, göz göze geldiğimiz de bir an aklımıza takılan soru. Beni nasıl görüyorsun acaba bizi ailemizi hangi pencereden nasıl görüyorsun.
En çok bilinen ya da bildiğimizi zannettiğimiz durumlara örnek olarak boğaların kırmızı renge karşı pek hoşlanmadığı yönünde köpeklerimizin de renk körü olduğu ya da siyah beyaz gördüklerine dair bilinen bazı yanlışlar var. Bu konuya ve aklınızdaki soru işaretlerine ışık tutalım.
Bu yazımızda can dostu patilerin göz yapısını ve renkleri algılamalarının nasıl olduğuna bakalım.
Köpekler Renkleri Seçer mi?
Avcı doğaları gereği oldukça keskin bir görüşe sahip olan pati dostlarımız da bazı renk pigmentlerinin olmadığı yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Bizlerin uzun yıllar boyu köpeklerimiz de dahil birçok canlının siyah beyaz gördüğü kanısının aksine.
Köpeklerimizin göz yapısı insan göz yapısına oldukça benzemektedir. Ancak geceleri daha net görmelerini sağlayan ve de ayrıntılara karşı daha net bir görüş sağlayan yapılar bulunmaktadır.
Kornea iris ve retina olarak üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde insanlardan farklı olarak gözün dış yapısını toz ve yabancı maddelerden koruyan ince bir zar bulunmaktadır.
Ayrıca insanlarda retinanın merkezinde bir koni birikimi bulunmaktadır. Bu koni birikimi köpeklerimize daha ayrıntılı ve net bir görünüm sağlamaktadır. Bir nevi görsel adaptasyon diyebiliriz.
İki bölüme ayrılan retina yapısı da gece ve gündüz görüşün de ayrım yapmaktadır. Geceleri ve gündüzleri ayrı olarak çalışan retinalar diyebiliriz.
Köpeklerimizin yeşil ve kırmızı algısına sahip olmamasının sebepleri de insanlarda bunu sağlayan 3 yapı varken köpeklerimiz de sadece 2 koni renk tayfını sağlamaktadır. Bu veriler bilimsel çalışmalara dayanarak kesinliği kabul edilmiştir. Bundan dolayı artık köpek dostlarımız için hayatı siyah beyaz olarak görüyor denmesi bir şehir efsanesi olarak kalmıştır.
Köpekler Hangi Renkleri Görüyorlar?
Gözlerimizin yapısında bulunan pigmentler renklerin algılanması ve yansımasında işe yaramaktadır. Renk körlüğü dediğimiz durum da o renge ait pigmentlerin göz retinasında ki eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Köpek dostlarımızın göz yapısı yapılan araştırmalar sonucu, bazı renklerin pigment yapısının eksikliği bulunmuştur. Bu araştırmalar sonucu köpeklerimiz kırmızı ve yeşil rengi ya hiç görmüyor ya da farklı renklere kayan renklerde algılamaktadırlar.
Köpekler kırmızı ve tonlarını gri yoğunlukta algılamaktadır. Yeşil rengini de neredeyse hiç algılamazlar, yeşil rengini de sarı ve tonları olarak görmektedirler.
Geceleri veya fotoğraf çektiğimizde kediler ve köpeklerde ki parlama dikkatinizi çekmiştir eminim. Bu parlama aslında gece görüşlerinin olduğunu ve daha geniş bir perspektife sahip olduklarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca her ne kadar araştırmalar bize bunları söylense de nasıl gördüklerini tam olarak bilemeyiz. Çünkü kırmızı pigmentin olmayışı sonucu gri olarak algılanan yerlerin perspektifin de daha soluk bir dünya algılayışı söz konusu olmaktadır.
Her ne kadar bu renklerin algılanmaması fark yaratsa da mavi ve sarı tonlarını oldukça yoğun olarak algıladıkları bilinmekte. Bu bilgi de belki köpeğiniz için alacağınız oyun ve diğer eşyalarında kırmızı ve yeşil renklerini tercih etmeyebilirsiniz. Mavi ve sarı tonlarda alacağınız oyuncakların onun daha çok dikkatini çekeceğini gösterir.