Köpekler neden sürekli ön patilerini yalar? Evde veya dışarıda beslediğimiz köpeklerimizin bazı davranışları bizde merak ve endişe uyandırır. Özellikle kedi ve köpeklerde tekrarlayan davranışlar bazı sorunların habercisidir. Bizler zor durumda kaldığımızda bazı istemsiz hareketlerle zor durumda olduğumuzu nasıl başkalarına iletiyorsak, hayvanlarda sorunlarını bu davranışlarla haber verir.
Köpekler bazı rahatsızlıklarını göstermek içinse sürekli kendilerini yalamayı seçebilir. Köpek arkadaşımız sorunu ortadan kaldıramayacağını bilir. Bu sorunun verdiği iç sıkıntıyı bazı davranışlarla bertaraf edebilme güdüsünü kullanarak rahatlar.
Köpekler Neden Sürekli Ön Patilerini Yalar? Arkasında ki Sebepler
Köpeklerde cilt kuruluğu ve alerji: Köpeklerde en sık karşılaşılan kaşıntı sebepleridir. Köpeklerin ve kedilerin kendini kaşıma ve dezenfekte etme yolu; yalamak ve kemirmek olduğuna göre köpeğimiz aslında kendisini kaşıyor olabilir. Bu durum ilerde açık yaralara ve deri lezyonlarına sebep olur.
Köpeklerde hayal kırıklığı: Evet köpeklerde bizim gibi sık sık hayal kırıklığına uğrar. İstediklerini alamadıklarında ön patilerini yalayarak bir nevi kendilerini teselli ederler. Köpeklerde hayal kırıklıkları dürtü bozukluğuna sebep olurken bunu tespit etmek için köpeğinizi gözlemlemeniz size sorunun kaynağını gösterebilir.
Köpeklerde Dürtü Bozukluğu Neden Olur?
Bizler küçükken ailelerimizden bir şey isteyip alamadığımızda, ailemiz tarafından hayal kırıklıkları ile baş etme eğitimi aldık. Köpeklerde böyle bir şey olmadığı için her istediklerini alabileceklerini düşünürler. Nasıl ki bu eğitimi almamış insanlar yetişkinliklerinde istediklerini elde edemediklerinde aşırı tepki gösterirler, köpeklerde böyledir. İstediklerini alamadıklarında tepki gösterebileceklerini bu tepkiye hakları olduğunu düşünürler.
Köpeklerde davranış bozukluğuna bağlı yalama problemini çözmek için köpeğimizde “hayal kırıklığı toleransı” geliştirmeliyiz. Normalde geçiştirilecek ve görmezden gelinecek küçük aksilikler hayal kırıklığı toleransı düşük canlılarda büyük tepkilere sebep olur. Buda köpeklerde ağlamaya, sızlanmaya, havlamaya ve bu duygularla baş edemediğinde sık sık kendini yalamayla kendini gösterir.
Yavru köpekler anneleri tarafından büyütülürken her zaman bu toleransı öğrenirler. Temizlenmek için sıralarını beklemek veya her zaman istedikleri memeyi alamamak gibi. Evde yetişen yavrularda ise bu görev size düşüyor.
Köpeğinize olumlu pekiştirme yöntemiyle; köpeğinizde ki iyi davranışlarla elde edeceği rahatlık arasında ki bağlantıyı pekiştirmeniz gerekir. Örneğin kutusunda uyumanın onun için rahatlatıcı olduğunu hissettirin. Sevdiği bir oyuncağı verin ve rahatlamasını sağlayın. Büyük köpeklerinizde ise ödül mamasıyla iyi davranışları ödüllendirip, kötü davranışları görmezden gelerek hayal kırıklığı toleransı geliştirebilirsiniz. Böylece köpeğiniz şunu düşünecek iyi davranışlar var ödül var, kötü davranışlar var ödül yok.
Köpeklerin De Bir Psikolojisi Vardır.
Sıkıntı ve dürtü bozukluğu. Sıkıntılıyken ve stres altındayken köpekler ön patilerini yalayarak kendilerini sakinleştirirler. Köpeklerimizin sıkıntısını geçirmek çok önemlidir. Köpekler her gün dışarı çıkarılması ve gezdirilmesi gereken canlılardır. Köpeğiniz bahçedeyse bile onu çıkarıp gezdirmeniz gerekir. Etrafı keşfetmesi ilgisini başka şeylere vermesi bunalıma veya depresyona girmesine engel olur.
Köpeklerde ki depresyonun geçirilmesi için ikinci bir seçenekte köpeğinize amaçlar vermenizdir. Bunun için eğitim programları bulmanız ve her gün hayvanınızı bu eğitimlerle desteklemeniz onun akşamları huzurla uyumasını sağlayacaktır. Özellikle geceleri başlayan yalama hareketi için köpek eğitimi çözüm olabilir.
Bütün bu stres ve sıkıntının sebebi psikolojik olmayabilir. Köpekler ağrıları olduğunda bunu gizlerler. Ağrı ve acı duyan bir köpeğin stres seviyesi yükseleceğinden kendini yalayıp rahatlatması gerekir.
- Köpeklerde hormonal dengesizlik. Tiroid eksikliği cilt sorunlarına yol açabilir bu durumda köpeğiniz sürekli patisini yalayabilir.
- Köpeklerde cisim batması diken gibi, kene, pire ısırıkları. Bu sebepleri tespit etmek kolaydır. Köpeğiniz bir noktayı sürekli yalıyor ve sadece bir bölgeye odaklanıyorsa sebep patisinde ki bir yabancı cisim olabilir.
- Köpeklerde fiziksel yaralanmalar kendini yalama ve topallama ile gösterebilir. Eğer köpeğiniz topallayıp, patisine basmakta güçlük çekiyorsa veterinere götürmeniz gerekebilir.