Köpek gezdirme başlangıçta kolay gibi görünse de aslında değil. Köpek gezdirirken dikkatli olmak gerekir. Köpeklerin çeşitli bitkilerden uzak durması her alana yaklaşmaması gerekir. Bu nedenle köpek gezdirirken köpeğinizin kontrolünü sağlamak çok önemlidir. Peki, doğru köpek gezdirme nasıl yapılır?
Köpek Gezdirme Tüyoları: Doğru Köpek Gezdirme
Köpek gezdirirken dikkatli olmak gerekir. Birçok köpek, dışarıda gezerken ve egzersiz yaparken çeşitli hastalıklara açık hale gelir. Pek çok şekilde yaralanır. Ya da zehirleyici etkiye sahip otları yer. Bu durumlara karşı dikkatli olarak köpeğinizi olumsuzluklardan korumanız da mümkündür.
Köpek Tasmasını Doğru Kullanmak
Köpeğinizin tasmasını doğru şekilde kullanmanız, onun tehlike ve tehditlerden de uzak kalmasını sağlayacaktır. Tasmanın doğru kullanımı için bir el ile tasmanın en ucundaki ayarlama aparatı bulunan kısım tutulur. Diğer el ile de tasmanın kayışı tutulmalıdır. Bu sayede köpeğinizi yönlendirmeniz, diğer köpeklerden ya da tehlikeli alanlardan uzak tutmanız mümkün.
Tasmanın gevşekliğini ve uzunluğunu doğru şekilde ayarlamanız gereklidir. Çok uzun tasma kullanımı köpeğinizi kontrol etmenize engel olur. Tasmayı çok kısa ayarlamanız ise köpeğinizin boynunun ve vücudunun sürekli rahatsız şekilde çekilmesine neden olur. Bu nedenle sizden birkaç adım uzakta kalacak uzunlukta tasmanın ayarlanması gereklidir.
Köpek Gezdirme Sırasında Poşet Bulundurun!
Köpeğinizi gezdirmeye çıkardığınız zaman yanınızda mutlaka birkaç poşet ve isterseniz eldiven bulundurmanız gerekir. Bu sayede köpeğiniz ufak geziniz sırasında kakasını yaparsa bunu almanız ve çöpe atmanız da mümkün olabilecektir.
Hem çevrenin temizliğinin korunması için hem de çeşitli hastalıkların bulaşma oranını azaltmak için köpeğinizin dışkısını dışarıda bırakmamanız gerekir. Bunu alıp bir poşet yardımı ile çöpe atmanız hem çevrenin temiz kalmasına hem de diğer köpekler ile çeşitli hastalıkların yayılmasına engel olabilir.
Köpeğinizle Sosyalleşmenin Keyfine bakın
Köpeğinizin hangi köpekler ile sosyalleşeceğini kontrol etmeniz gerekir. Diğer sahipli ve aşılı köpekler ile sosyalleşmesi ve oyun oynaması her zaman problem olmaz. Ancak kimi zaman köpeğinizin sokak köpekleri ile temas halinde olması pek çok hastalığın bulaşmasına da neden olur.
Köpeğinizi kuduz, parazit ve benzeri hastalıklardan korumak için onun sokak köpekleri ile, bakımsız ve hastalıklı görünen köpekler ile yakın temasa geçmesini önlemeniz gerekir. Bu sayede hem köpeğinizi farklı rahatsızlıklardan korumanız hem de onun sağlıklı şekilde sosyalleşmesini sağlamanız mümkün olur.
Köpeğiniz İçin Zehirli Otlardan Uzak Durun
Köpeğiniz dışarıda gezerken çiçekleri ve çeşitli otları yemek için harekete geçer. Meraklı dostunuzun çiçekleri ve otları yemesine izin vermemeniz gerekir. Bazı bitkiler köpeğinizde zehirleyici etki yaratabilir. Ayrıca bitkiler köpeğinizin midesinde rahatsızlık hissi de yaratabilir. Kimi bitkiler sivri dikenlere sahip olabileceği için köpeğinizin ağzında, yemek borusunda ve nefes borusunda yaralanmalara da sebebiyet verir. Bu sebeple köpeğinizin bitkilere yeme amacı ile yaklaştığını fark ederseniz onu uyarmanız ve tasma yardımıyla bölgeden uzaklaştırmanız gerekir.
Köpeğinize Özgürlük İyi Gelecek
Köpeğiniz ile bir parka ya da onu rahatça görebileceğiniz büyük bir alana gidiyorsanız biraz özgür kalması ikiniz için de iyi olacaktır. Hem onu tutmaktan yorulan kollarınızı dinlendirirsiniz. Hem de köpeğinizin özgürce dolaşmasına izin verebilirsiniz.
Köpekler daima baskı altında ve kontrol altında olmayı sevmez. Bu nedenle tasmasını çıkararak biraz özgür kalmasını sağlamanızda sakınca yoktur. Yine de diğer köpekler ile olan etkileşimine, gezdiği alanlara ve yaptıklarına dikkat etmeniz gerekir. Boynunda isminin ve sizin telefon numaranız gibi bilgilerinizin yazdığı bir künyesinin olması da köpeğinizin kaybolması riskini azaltacağı gibi bulunma olanağını da arttırır. Bu nedenle köpeğinizi özgür bırakırken künyesinin boynunda olduğundan emin olun.