Dişi köpek bakımı ile erkek köpeklerden farklılıklar gösterebilir. Bir köpek sahiplenmeye karar verdiğinizde hangi ırkın sizin için daha uygun olduğunu düşünmelisiniz. Irk seçiminizi yaptığınızda ardından cinsiyeti hakkında da karar verebilirsiniz. Her ırkın farklı özellikleri ve ihtiyaç duyduğu farklı yaşam koşulları bulunmaktadır. Köpeklerin cinsiyeti de ırkı kadar değişiklikler içermektedir.
Dişi köpek özellikleri ile erkek köpek özellikleri farklılık gösterir ve sizin hayat şartlarınıza en uygun köpeği sahiplenmeniz için öncesinde karar vermeniz daha sağlıklı olmaktadır. Çünkü bir köpek sahiplenmek hayatınızı büyük ölçüde etkileyecektir. Köpek sahiplenmenin ciddi bir karar olduğunu unutmamak ve köpek sahiplenme planınızı tam anlamıyla yapmış olmanız gerekir. Dişi köpek bakımı ile hem size hem de yaşam koşullarınıza uygun olmalıdır. Aksi halde bakamazsam da veririm ya da barınağa bırakırım gibi bir düşünce tarzı son derece sorumsuzca olmaktadır.
Dişi ve Erkek Köpek Arasındaki Farklılıklar
Sahipleneceğiniz köpeğin cinsiyetinin önemli olmadığını düşünseniz de aslında dişi ve erkek köpekler arasında hem fiziksel hem de davranışsal farklılıklar olduğunu bilmelisiniz. Böylece köpeğiniz için daha uygun bir seçim yaparak uzun vadede daha etkili iletişim kurabilirsiniz. Dişi ve erkek köpeklerde ilk fark edilen farklılık boyutlarıdır. Çoğu köpek ırkında dişi köpekler erkeklere kıyasla daha ufak ve narindir. Erkek köpekler ise daha kaslı, iri ve iri kemiklidir. Bazı köpek ırklarında ise boyutlar eşit olarak karşınıza çıkabilir. Köpeğinizin cinsiyetine göre besleyeceğiniz alanın ne denli geniş olduğunu düşünmelisiniz. Erkek köpeklerin daha dayanıklı ve güçlü olduğunu unutmamalısınız. İş ya da spor köpeği sahiplenmek istiyorsanız erkek köpekleri tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Erkek köpekler daha kendilerine odaklı ve özgür yaşamayı tercih ederler. Dişiler ise daha insan odaklı ve sahiplerine itaat etmeyi seven canlılardır. Bu nedenle erkeklerin dikkati daha dağınık, bağımsız ve tutarsızdır. Ayrıca cinsel uyaranları daha açıktır.
Dişi Köpek Eğitimi
Erkek köpeklere kıyasla dişi köpekler çok daha geç olgunlaşır. Bu sebeple tuvalet eğitimlerini almaları daha kolaydır. Genelde köpeklere tuvalet eğitimi belli aşıları tamamlandıktan sonra verilir. Bu süre içerisinde tuvalet ihtiyaçlarını evde gerçekleştirirler. Dişi köpekler tuvaletlerini oturarak yaparlar ve bu nedenle etrafa sıçraması çok daha az olur. Evde bir köpek tuvaleti ya da çiş pedi olması alışmalarını kolaylaştırabilir.
Erkek köpekler ise tuvaletlerini bacaklarını kaldırarak yaparlar. Bu nedenle etraf sık sık kirlenmektedir. Ayrıca erkek köpekler odaklanma konusunda dişilere göre daha fazla zorlanırlar. Çünkü daha oyuncu ve hareketli olurlar. Dişi köpeklere göre daha geç olgunlaştıkları da hesap edilirse tuvalet eğitimi konusunda sürprizler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Dişi köpekler eğitim esnasında sahiplerine daha itaatkâr olurlar. Bu nedenle eğitime de kısa sürede yanıt verirler. Erkek köpeklerin otoriter ve köpek eğitim uzmanı kişiler ile eğitilmeleri daha sağlıklıdır.
Dişi Köpek Çiftleştirme ve Kısırlaştırma
Köpek sahiplenmeden önce çiftleştirme ve kısırlaştırma konusunu da göz önünde bulundurmanız ve yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir. Dişi köpekler yılda iki defa kızışma döngüsü yaşarlar. Dişi köpek sahiplendiğinizde kanama ile gerçekleşen ve 15 gün civarı süren kızışma dönemlerini göz önünde bulundurmalısınız. Bu dönemde eşyalarınızın üzerinde lekelenmeler meydana gelebilir. Eğer eşyaların üzerinde oluşabilecek lekelenmelere katlanamayacağınızı düşünüyorsanız dişi köpek seçimi yapmamalısınız.
Erkek köpeklerde durum biraz daha farklıdır. Erkek köpekler sürekli çiftleşmeye hazır haldedir. Çiftleşmek istedikleri esnada daha agresif ve heyecan dolu olurlar. Evden kaçmaları ve sahiplerinin sözünü dinlememeleri sık görülen bir durumdur. Diğer köpeklere saldırmaları da mümkündür. Bu nedenle köpeğinizin farklı ruh hallerine hazırlıklı olmanız ve tedbir almanız önemlidir.
Dişi Köpeklerde Regl Süresi
Köpeklerde regl dönemi aslında onların kızgınlığa girdiği zamandır. Genellikle bahar aylarında regl dönemine giren köpeklerde regl süresi 21 gündür. Yılda 2 kez tekrarlanan döngü yaş ilerledikçe yılda bir defaya düşer.
Ayrıca Bakını: Dişi Köpeklerde Regl Dönemi, Yapılması Gerekenler
Kısırlaştırılmış Dişi Köpek Regl Olur mu?
Köpeğiniz kısırlaştırma operasyonu geçirdikten sonra kızgınlığa giremeyeceği içi regl dönemi de gerçekleşmez. Böylece akın regl dönemindeki akıntıdan dolayı yaydığı kötü kokunun da önüne geçilmiş olur. Regl dönemi geçirmeyen dişi köpekler çevresine koku yayamayacağı için erkek köpeklerinde dikkatini çekmeyecektir.