Köpeklerde Parvovirüs Nasıl Bulaşır?

Köpeklerde parvovirüs nasıl bulaşır? Son derece bulaşıcı, dış ortama dayanıklı ve köpekler için çok tehlikeli olabilecek bir virüstür. Kanlı dışkıya ve şiddetli gastroenterite neden olabilmektedir. Köpeklerde parvovirüs hamilelik sırasında bulaştıysa, virüs fetüsleri etkileyebilir. Kendi başına çoğalamayan bu virüs, çoğalmasına yardımcı olacak diğer hücreleri kullanır. Köpeklerde parvovirüs özellikle yavru köpeklerin sindirim sistemini olumsuz etkiler.

Köpeklerde Parvovirüs Nasıl Bulaşır?

Hücrelerinde kolonize olarak hızlı bir şekilde kendilerini yenilerler. Ölümcül bir virüs olan parvovirüs, yavru köpeklerin popülasyonunu etkilemeye devam eden bir enfeksiyondur. Köpeğinizi bu enfeksiyondan korumak için yeterli hijyen ve temizlik kurallarına dikkat etmelisiniz. Parvovirüs aşısı tüm köpekler için zorunludur. Bu nedenle köpeğinizin bu aşıya ihtiyacı olup olmadığını beklememek gereklidir. Köpeğinizin yaşam tarzı ve çevresinden kaynaklanan birçok riske sahip olduğunu unutmamak ve tüm aşılarını kontrollü şekilde yaptırmak gereklidir.

Köpeklerde Parvovirüs Nedenleri

Parvovirüs ile enfekte olan bir köpek, yüksek miktardaki virüsü dışkı ile dışarıya saçabilir. Özellikle de 1 gram dışkının 1 milyona yakın erken içerdiği bilinmektedir. Bu durum, deneysel koşullar ile 1 milyon hayvanı enfekte edebilecek düzeydedir. Enfekte hayvanın dışkısı ile temas eden bir insan, hayvan ya da nesne parvovirüs ile enfekte olabilir. Bulaşıcı etken dış ortamdaki şartlara son derece dayanıklı olabilir. Birkaç ay ve hatta bir yıldan daha uzun süre hayatta ve bulaşıcı kalabildiği bilinmektedir. Köpeklerde görülen parvovirüsü önlemenin en iyi yolu aşılamadır. Köpeğinizin gerekli aşılarının tamamlanması önemlidir. Aşılar özellikle belli tarihlerde tekrarlandığında daha etkilidir. Yavru köpekler 6 ila 8 haftalık olduğunda aşılarına başlamak gerekir. Parvovirüs aşısı ise 7 ila 9 haftalıkken uygulanabilir.

Köpeklerde Parvovirüs Belirtileri

Köpeklerde parvovirüs enfeksiyonunun temel semptomları şunlardır;

  • Şiddetli ve kanlı ishal
  • Ateş
  • Kusma
  • Letarji (derin ve sürekli uyuma durumu)
  • Anoreksi (bir beslenme bozukluğu)
  • Ağır kilo kaybı

Bağırsakta bulunan parvovirüs formu vücudun gıda maddelerini emme yeteneğini olumsuz yönde etkiler. Etkilenen köpek sıvı ve protein emilimi yetersizliği ile kısa sürede dehidre olabilir. Sonuç olarak ani olarak zayıflar. Gözlerin ve ağızın ıslak dokusu kırmızı renk alır ve kalp atışları belirgin bir şekilde hızlanır. Veteriner hekiminiz köpeğinizin karnını incelediğinde, köpeğinizi rahatsızlık ve ağrı nedeniyle tepki verebilir. Parvovirüs olan köpeklerde ateş görülebileceği gibi vücut sıcaklığının düşüklüğü (hipotermi) de görülebilir.

Köpeklerde Parvovirüs Tanı Yöntemleri

Biyokimyasal testler, fizik muayene, dışkıda parvovirüs varlığı için test, idrar analizi, abdominal ultrasonlar ve abdominal radyografiler yapılabilir. Düşük seviyede bulunan beyaz kan hücresine dikkat edilmelidir. Dehidrasyon ve kanlı dışkı bulgusu CPV enfeksiyonunun en belirgin göstergesidir. İdrar analizinde ve biyokimyasal testlerde yüksek karaciğer enzimi, elektrolit dengesizliği ve lenfopeni çıkabilir. Abdominal radyografi de karın bölgesinde büyüme görülebilir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin sorununu anlayabilmek ve tedavi etmek için size çeşitli sorular sorabilir. Köpeğinizin aşı takvimi, genel sağlık durumu, yakın zamandaki durumu ve belirtilerini ayrıntılı olarak anlatmanız gerekebilir. Yapılan tanı testlerinin sonucuna göre en uygun tedavi yöntemleri belirlenebilir.

Köpeklerde Parvovirüs Tedavisi

Parvovirüs viral bir enfeksiyon olduğu için gerçek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavisinde belirtileri iyileştirme ve ikincil bakteriyel enfeksiyonu önlemek amaçlanır. Sistemik destek ve yoğun terapi ile iyileşme sağlanabilir. İntravenöz sıvı tedavisinin dehidrasyon ve şiddetli ishalden sonra köpeğin vücut sıvısının korunmasında önemi büyüktür. Tedavi sağlandığında sağ kalma oranı %70 civarındadır. Ancak köpeğin hayatını kaybetmesi şiddetli dehidrasyon, kandaki bakteri nedenli toksinler, sekonder bakteriyel enfeksiyonlar ya da bağırsak kanaması ile gerçekleşebilir. Prognoz yavru köpekler için daha düşüktür. Çünkü yetişkin köpeklere göre daha az gelişmiş bağışıklık sistemine sahip oldukları bilinir. CPV bulaşan bir yavru köpekte şok ve ani ölümler sıklıkla görülmektedir.

Exit mobile version